Tekoälyyn pohjautuva kuvienkäsittelyohjelma

Tekoälyn teknologia ja oppimiskyvyt tarjoavat sunnittelijoille, kehittäjille ja ohjelmoijille miltei loputtomat mahdollisuudet luoda uusia tapoja valjastaa tietokoneet ihmisen käyttöön. Siinä missä muun muassa lääketiede, peliteollisuus ja robotiikkaa hyödyntävät tahot ovat omaksuneet tekoälyn käyttöönsä nopeasti ja joustavasti, jotkin tahot, kuten taiteen alat seuraavat mielenkiinnolla perässä. Kuvataiteessa tällä hetkellä suurimmat potentiaaliset mahdollisuudet sijainnevat kamerateknologian ja kuvankäsittelyn saralla.

Valokuvauksen ja videokuvauksen osalta tekoälyä on käytetty jo vuosia kehittämään kameroita, joiden tunnistimet auttavat kuvaajaa syöttäen ehdotuksia eri asetuksista laadukkampien kuvien tai videon tallentamiseksi. Nyt myös kuvankäsittelyyn on tulossa helpotusta, sillä tutkijat ovat kehittämässä kuvan- ja videonkäsittelyohjelmaa harrastelija- ja ammattilaiskäyttöön, jossa kuvan eri osia voidaan helposti muokata. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että kuvan tausta voidaan vaihtaa ilman aikaa vievää rajaustyötä.

Massachussetsin teknologiainstituutin tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn laboratoriossa tutkijat työskentelevät uudenlaisen ohjelmiston parissa, joka mahdollistaa tehokkaamman kuvan- ja videonmuokkauksen. Ohjelmisto toimii niin, että ensin se analysoi ja jakaa kuvan eri osiin, luoden sen jälkeen leikepöydälle kuvasta monitasoisen luonnoksen, jossa kuvan eri osat on maalattu eri värein. Nämä eri osat voidaan valita yksinkertaisilla komennoilla tai hiirellä ja muokata niitä halutusti. Esimerkiksi henkilöistä otetuissa muotokuvissa tai kuvissa, joissa on jokin keskeinen objekti, taustaa voidaan helposti muokata vaikkapa metsämaisemasta autiomaahan. Sama periaate toimii niin valokuvassa kuin videokuvassakin.

Ohjelmisto, jota kutsutaan nimellä “semantic soft segmentation” (suomeksi semanttinen pehmeä segmentaatio), analysoi kuvan sen värien ja tekstuurin perusteella, identifioiden siten kuvan objektit. Kuvan eri tasot jaotellaan tarkasti hienovaraisiin kerroksiin, joissa kuvan osat on jaoteltu esimerkiksi ruohonkorren tai jopa hiuskarvan tarkkuudella.

Uuden ohjelmiston uskotaan saavuttavan suosiota muun muassa Youtuben videoblogeja julkaisevien harrastelijoiden keskuudessa, mutta potentiaalisia käyttäjiä voisi löytyä myös esimerkiksi älypuhelinten kamerasovelluksia hyödyntävistä yksilöistä ja valokuvaharrastajista. Ohjelmiston tuomat mahdollisuudet tarjoavat nopean, tehokkaan ja luovan tavan käsitellä ja muokata niin valokuvaa kuin videokuvaakin, ja tämän uskoisi viehättävän alan harrastajia. Etenkin videonkäsittelyssä ohjelmisto tarjoaa aikaa ja resursseja säästävän vaihtoehdon, jolla pienellä budjetilla toimivat harrastelijat tai pienet tuotantoyhtiöt voivat luoda näyttäviä efektejä videokuviin.