Älypuhelinten kamerat hyödyntävät tekoälyä

Älylaitteiden ja -puhelinten yleistyessä myös tekoälyyn perustuva teknologia yleistyy ja kehittyy käyttäjäpalautteen myötä. Kuluttajat ovat enenevässä määrin tottuneet korkealaatuisiin älylaitteisiin, joiden ohjelmistoa ja käyttöjärjestelmiä kehitetään jatkuvasti tehokkaammaksi. Älypuhelinten yksi keskeisimpiä myyntivaltteja ovatkin niiden kamerat, joiden ominaisuudet voivat olla ratkaiseva tekijä uutta älylaitetta hankittaessa.

Esimerkiksi Asuksen ZenPhone 5 -älypuhelin hyödyntää teknologiassaan niin sanottua tekoälykameraa, jonka avulla puhelin voi tunnistaa erilaiset tilanteet tai kuvauskohteet, ja niiden perusteella optimoida kameran asetukset juuri sopiviksi. Tekoälyä hyödyntävä kamera voi myös säätää muun muassa kuvien värikylläisyyttä tai vaikkapa valoa niin, että kuvien värit tulevat esiin luonnollista kohdetta intensiivisemmin. Tekoälyominaisuuksia ei kamerassa ole kuitenkaan pakko käyttää, vaan ne voi halutessaan kytkeä pois päältä kameran asetuksista.

Yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista älypuhelinmarkkinoilla etenkin kameraharrastajien keskuudessa on tämän hetkisten tietojen mukaan marraskuussa 2018 julkaistava RED Hydrogen. Alumiini- ja titaanikuorilla saatava älylaite näyttää suuntaa älypuhelimien kehitykselle hieman samaan tapaan kuin Nokian Lumia 1020 teki tullessaan markkinoille viitisen vuotta sitten. Tuolloin pitkän harppauksen kokivat kännykkäkameroiden megapikselit, nyt on kyseessä askel eteenpäin 3D-kameroiden vallankumoukseen. Jotta siirtyminen 2D-maailmasta 3D-näkyvyyteen ei jäisi liian tavanomaiseksi, ovat RED:n suunnittelijat lisäksi yhdistäneet kameraan hologramminäkymän, joka antaa kuvalle uskottavan syvyysvaikutelman.

RED Hydrogenin kamera ei ole ainoa puhelimen 3D-ominaisuutta hyödyntävä osa, vaan näytön kuvaa voi tarkastella 3D-näkymällä ilman erityisiä laseja vain asetuksia muuttamalla. Myös perinteinen 2D-näkymä on laitteessa kuitenkin edelleen vaihtoehtona. Tämä on tietysti älypuhelinten kameraominaisuuksia arvostavien käyttäjien lisäksi myös muun muassa pelaajien mieleen, sillä 3D-näkymällä voi mukavasti elävöittää pelejä mobiilipelejä pelattaessa.

Mullistukset mobiiliteknologiasa eivät kuitenkaan perinteisesti tule ilman yhtä näyttäviä hintalappuja, ja kuluttajat saavat kaivella taskujaan syvältä, mikäli haluavat olla ensimmäisten RED Hydrogenin omistajien joukossa. Puhelimen alumiinisen perusversion hinta on suolaiset 1 295 Yhdysvaltain dollaria, kun taas titaanikuorisen erikoisversion saa haltuunsa pulittamalla muutaman satasen lisää, eli 1 595 Yhdysvaltain dollaria. RED ei kuitenkaan veloita tyhjästä, sillä yhtiö tunnetaan hintavista ja laadukkaista ammattikäyttöön tarkoitetuista videokameroistaan. Nähtäväksi jää, kuinka nopeasti muut laitemerkit seuraavat kehityksen perässä, ja miten tekoäly kehittyy kännykkäteknologian mukana.